Het aantal gevallen van huiselijk geweld is tijdens de feestdagen flink gestegen. Met kerst waren er al twintig meldingen. Ook legde het Openbaar Ministerie vijf huisverboden op.
Tijdens de afgelopen feestdagen was er in Oost-Nederland sprake van een piek aan huiselijk geweld. Een officier van justitie spreekt in een tweet zelfs van een ‘schrikbarend aantal huiselijk geweld-zaken tijdens de kerstdagen’. Het Openbaar Ministerie bevestigt dat het aandeel huiselijk geweld-zaken tijdens de feestdagen veel groter was dan normaal. Exacte cijfers zijn echter nog niet bekend. “Dat lukt pas als de jaarcijfers er zijn”, zegt OM-woordvoerster Tineke Zwart.
Veilig Thuis meldpunten in het oosten van Nederland herkennen de piek. Het meldpunt in Noord- en Oost-Gelderland kreeg alleen al tijdens de kerstdagen twintig meldingen van huiselijk geweld. Ook legde het vijf huisverboden op. “Dat is veel in twee dagen. Het was met de feestdagen echt niet alleen maar leuk”, stelt bestuurder Azime Gulhan. Er is al een aantal jaren een piek te zien op momenten dat mensen vrij zijn. “Onze ervaring is dat er tijdens feestdagen, maar ook vakanties, vaak fors meer meldingen van huiselijk geweld zijn. Mensen zitten dan continu op elkaars lip. En als de relatie al onder spanning staat, kan het eerder escaleren dan op een doordeweekse werkdag.” Bij Veilig Thuis IJsselland en Twente zagen ze iets meer meldingen dan gebruikelijk. “Als de woonsituatie slecht is, kan veel tijd samen doorbrengen al snel tot spanningen leiden”, zegt regiomanager Willem van Beek. “Overmatig alcoholgebruik helpt dan niet mee. Net als zorgen over schulden of de huurachterstand. Het ‘gedwongen’ samenzijn kan dan de bekende druppel zijn die de emmer doet overlopen.”
Topje
Volgens Renée Römkens, bijzonder hoogleraar gendergerelateerd geweld aan de UvA, is huiselijk geweld, vooral tegen vrouwen, een groot probleem in Nederland. “De meldingen die bij politie en Veilig Thuis instellingen binnen komen zijn slechts het topje van de ijsberg. Heel veel geweld binnen gezinnen wordt niet gemeld. Uit schaamte of in de hoop dat het beter wordt.”
Bron: www.destentor.nl