Van 18 tot en met 24 november is de Week tegen Kindermishandeling. Het thema van 2024 is ‘Laat me niet los’. Dit thema benadrukt dat we allemaal een rol hebben in het creëren van een omgeving waarin kinderen gelukkig en veilig kunnen opgroeien en ouders zich ondersteund voelen en om hulp durven vragen. Op de website van de Week tegen Kindermishandeling vind je informatie over de Week, over kindermishandeling en over het thema ‘Laat me niet los’. Daarnaast lees je ervaringsverhalen van jongeren en ouders over het belang van gezien worden/niet loslaten en wat dat met hen heeft gedaan. Op de website vind je ook een ‘campagnetoolbox‘ met posters en afbeeldingen voor social media die je zelf kunt gebruiken.
Waarom is er een Week tegen Kindermishandeling?
Kindermishandeling is een complex en hardnekkig probleem. Zo groeit circa 3 procent van alle kinderen op in onveilige gezinssituaties. Samen hebben we een belangrijke verantwoordelijkheid om de veiligheid van deze kinderen te vergroten. In de Week tegen Kindermishandeling wordt niet alleen aandacht gevraagd voor de aard en omvang van het probleem, maar vooral ook voor wat je kunt doen om de aanpak van kindermishandeling te versterken.Ondanks vele campagnes, interventies en beschikbare kennis blijft het aantal slachtoffers van kindermishandeling te hoog. En toch is onze gezamenlijke inzet meer dan de moeite waard, omdat we het er allemaal over eens zijn dat elk kind recht heeft op een veilig thuis.
Over welke vormen van kindermishandeling gaat de Week?
De Week heeft betrekking op alle vormen van kindermishandeling, of het nu verwaarlozing, mishandeling of seksueel misbruik betreft. Of dat kinderen getuige zijn van huiselijk geweld.
Wat kan ik in de Week doen?
Zoals elk jaar kun je een activiteit organiseren, bijeenkomsten bijwonen en de Week tegen Kindermishandeling onder de aandacht brengen via je sociale media-accounts.
Wat levert de Week op?
Door de Week is er elk jaar extra veel aandacht voor het onderwerp kindermishandeling en huiselijk geweld. Zowel in de diverse (social) media als op veel locaties in het hele land. De Week dient als extra stimulans om iedereen (opnieuw) te laten inzien dat ze een verschil kunnen maken voor een kind dat in de knel zit.
Door wie wordt de Week georganiseerd?
De Week startte in 2013 op initiatief van de Taskforce Kindermishandeling en Seksueel Misbruik, eerst onder de naam de Week van Kinderen Veilig. Nadat de Taskforce zijn werkzaamheden in 2016 beëindigde, hebben de ministeries van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en Raad voor de Kinderbescherming, het Nederlands Jeugdinstituut (NJi) en Movisie gevraagd om de organisatie van de Week op zich te nemen.In 2022, 2023 en 2024 organiseert EMMA de Week tegen Kindermishandeling met ondersteuning van het ministerie van VWS, Movisie, het Nederlands Jeugd Instituut (NJi), de Raad van de Kinderbescherming, het CCV, Veilig Thuis, Het LOCK en Stichting Voorkoming Kindermishandeling.